SZENTGOTTHÁRD KULTURÁLIS ÉLETE ONLINE

Békefi Antal Népdalkör

 


A   Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület keretén belül 1999-ben alakult meg a kórus azzal a céllal, hogy az egyesület kulturális és egyéb rendezvényeit színesítse műsorával. Céljuk továbbá, a hagyomány, a kultúra ápolása, őrzése, továbbadása, valamint együttműködés mindazokkal a klubokkal, együttesekkel, melyek szorgalmazzák az összegyűjtött hagyományőrző népdalok bemutatását.

Városunk nem képvisel külön néphagyományt, ezért a kórus elsősorban a Vas megyében fellelhető népdalok megismerésére, felelevenítésére törekedett. E cél érdekében támaszkodhattak a megyében működő népzenekutató Békefi Antal népdalgyűjtéseire. Ezért is vette fel a kórus az Ő nevét.

A kórustagok fontosnak tartják az aktív közreműködést Szentgotthárd város zenei életében. Megalakulásuk óta több városi, városrészi, kistérségi, megyei és országos rendezvényen sikeresen szerepeltek és többször felléptek Ausztriában is.

A Népdalkör 2007 óta tagja a Vass Lajos Népzenei Szövetségnek.
A 2011-es és 2012-es Népzenei versenyen, Sümegen  és Tatabányán „Arany minősítést” értek el. 2014-ben ünnepelte a kórus fennállásának 15 éves évfordulóját. Ez alkalomból újabb megmérettetésben vettek részt: a  Ki- Mit Tud Országos döntőjén Keszthelyen a zsűri „Arany minősítéssel” jutalmazta előadásukat, mely mellé ajándékként három napos Prágai utat nyertek.

Eddig 12 alkalommal vettek részt a megye különböző városaiban megrendezett Vas Megyei Nyugdíjas Dalosok Találkozóján. Az a megtiszteltetés érte őket, 2017-ben ők rendezhetik meg Szentgotthárdon a Kodály évforduló jegyében a 15. jubileumi Vas megyei találkozót.

A Népdalkör jelenlegi tagjai:
Lang Rezsőné, Korpics Ferencné, Csörnyi Zoltánné, Soós Józsefné, Tamás Józsefné, Serfecz Lászlóné, Biczó Ferencné, Gazdag Lajosné, Böő Mónika, Horváth Magdolna, Móricz Józsefné, Soós Imréné és Gécsek Tiborné.
2013 évtől a kórus karnagya Rezső Rita a Szentgotthárdi Takács Jenő Zeneiskola tanára.