A Szentgotthárdra érkező ciszterek először lakhelyük, a kolostor építésébe kezdtek 1740-ben.

A terveket szintén Franz Anton Pilgram készítette. Először a déli szárny megépítéséhez fogtak hozzá, amelybe a szerzetesek 1746-ban már beköltözhettek. A kolostor mai része 1750 körül készült el teljesen, ám a templom körül szimmetrikusra tervezett északi rész már nem valósult meg.

Ma a városháza foglalja el a ciszterek szobáit. A titkársági irodából nyílik az egykori apáti fogadószoba, ahol Dorfmeister István jelentős barokk festő pannóinak digitális másolatai láthatók, ugyanis az eredeti képek 1951-ben a Magyar Nemzeti Galériába kerültek. Szintén a kolostor emeletén találjuk eredeti formájában a társalgót, amely a vendégek méltó fogadására készült. Az elmúlt évtizedekben házasságkötő teremnek használták, az utóbbi években pedig a testületi ülések színhelye lett. A közelmúltban kerültek vissza a terem falaira Matthias Gusner festményeinek másolatai, amelyeknek eredetijei a Bécs melletti heiligenkreuzi ciszter kolostorban találhatók. A társalgó terme mögött helyezkedik el a könyvtár. Gyönyörű szekrényeit Kaspar Schrezenmayer asztalos fráter készítette, mennyezetét pedig szintén Matthias Gusner festménye díszíti. A földszinten található az ebédlő, vagy más néven refektórium. Napjainkban házasságkötő teremként, illetve kiváló akusztikájának köszönhetően koncertteremként is használják. Lenyűgöző mennyezeti festménye szintén Matthias Gusner munkája.

A Hivatal nyitvatartási idejében a kolostorépület közösségi helyiségei megtekinthetőek, igény szerint épületvezetéssel. Ezen túlmenően az érdeklődők kipróbálhatják a "Kaland a kolostorban" elnevezésű interaktív játékot, amelynek keretében egy tablet segítségével és feladványok megoldásával járhatják végig az épületet és szerezhetnek ismereteket.

Előzetes egyeztetés telefonon: +36 94 553 044, vagy e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy személyesen: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal, I. emelet, 22. iroda.