1957. december 15-én, a mai napig ismeretlen tettesek brutális módon meggyilkolták Brenner János rábakethelyi káplánt.

A vértanú lelkipásztorról hosszú évtizedeken keresztül, a kommunista diktatúra miatt, nyilvánosan nem lehetett megemlékezni. A rendszerváltozás utáni első hivatalos megemlékezés 1992. december 13-án volt, amikor a vértanúságának helyszínétől néhány méterre, a zsidai iskolakápolna előtt, egy emlékkeresztet állítottak.

Egy évvel később, 1993-ban létrejött a „Brenner János Emlékhely Alapítvány”, amelynek célja, hogy a vértanú pap emlékét méltó módon megőrizzék. Ennek érdekében elhatározták, hogy emlékkápolnát építenek azon a helyen, ahol Brenner János utolsó útja haladt.

A kápolna alapkő letétele 1995. december 9-én volt, s 1996. augusztus 25-én meg is történt az új kápolna felszentelése. A vértanúság 40. évfordulóján a kápolna új haranggal gazdagodott.

A szombathelyi egyházmegye 1999. október 3-án hivatalosan is elindította Brenner János boldoggá avatási ügyét.

Az emlékkápolnában, amelynek hivatalos elnevezése „Jó Pásztor kápolna”, májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések emléknapján szentmisét mutatnak be és imádkoznak Brenner János boldoggá avatásáért, valamint papi és szerzetesi hivatásokért.

Péter és Pál apostolok ünnepén az egyházmegye újmisés papjai mutatnak be itt szentmisét.

2001. október 7-én, Rózsafüzér Királynőjének ünnepén az emlékkápolnában megalakult egy férfi rózsafüzér társulat, amely Brenner János boldoggá avatásáért imádkozik.

2018. május 1-jén, Szombathelyen Brenner Jánost boldoggá avatták. A szentmise főcelebránsa Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa, szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt.

A kápolnát sokan keresik fel hívek és érdeklődők egyaránt. Előre történő bejelentkezés után szakszerű idegenvezetésben részesülhetnek az ide zarándoklók.

További információk Brenner Jánosról: https://brennerjanos.hu/