A Szentgotthárdi Arany János Általános iskola pedagógusai, technikai dolgozói 1994 tavaszán megalapították a Nyugdíjas Pedagógus Klubot, amelynek jogutódja a 2003.-ban a Vas Megyei Bíróságon bejegyzett Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület.

Az elődök célkitűzéseit követve a civil szervezet aktív nyugdíjas életet él. Megtalálták azokat a közös értéket, amelyek a közösséget összefűzik, a kultúra, ismeretterjesztő, irodalmi előadások, mozgás, sport, kézműves tevékenység, színjátszás, énekkari tagság, Az egyesületi tagok művelődnek, műveltetnek az értéket a tudást átadják. Tanulmányutakat szerveznek, színház, mozi, hangverseny látogatásával bővítik ismereteiket.

Az egyesület célkitűzései között kiemelt helyet foglal el 18 éve, esélyegyenlőséget biztosítva a sajátos nevelési igényű, eltérő  tantervi oktatásban résztvevő tanulókkal való foglalkozás.

Megkeresik azokat a pontokat, amelyek a heterogén összetételű csoport tagjainak egyformán felkeltik érdeklődésüket, és azok érzelmileg azonos reflexiókat váltanak ki. Tanulmányutakat szerveznek, amelyeken szerzett ismereteket a pedagógusok beépítik a tanórákba, másrészt olyan élményekben részesülnek, amelyeket a családok nem tudnak biztosítani nekik. Az egyesület Szja. gyűjt, melyet a patronált tanulók segítésére fordít.

Az egyesület színjátszó kört működtet, számos megyei, városi, egyesületi rendezvényt színesítettek szereplésükkel. Az alkotás öröme motiválja a kézműves kör tagjait, akiknek alkotásai megyei, városi kiállításokon elismerésben részesültek. Az idősödő korosztály testi, szellemi frissességének megőrzése érdekében tekézés, a közelmúltban pedig a Szenior Örömtánc városi foglalkozásainak szervezését koordinálta az egyesület. A civil kapcsolatok tartalommal való megtöltése fontos az egyesület életében. PKKE keretén belül működő Szivárvány Kórus vezetője egyesületi tag, e kórusban valamint Szentgotthárd Város Vegyes karában az egyesület tagjai aktív résztvevők. A Városi Gondozási Központtal az együttműködés az egyesület megalakulása óta folyamatos. Műsorokkal, valamint önkéntes tagok segítik a gongozottak testi, szellemi felépülést felolvasással, ülőtánc tanításával.

Városi TV Idősek Magazinja ismeretterjesztő műsorában az egyesület tagjai közvetítik a kultúrát. Egyesületi tagok kétharmada a város több civil szervezetének aktív tagja. Részt vesznek a városi civil szervezetek rendezvényein, közös programokat szerveznek. Együttműködik az egyesület a Szentgotthárdi Civil Fórummal, rendezvényein aktív közreműködést vállal a tagság.                                                                                                                              

Tagja Vas Megye és Szombathely MJV. Nyugdíjas Szövetsége, Képviseletének. Civil együttműködés jegyében, a Szombathelyi  Polgármesteri  Hivatal Nyugdíjas Klubjával  2007 óta  kapcsolatot tart az egyesület.  Egy egyesületi tag Szentgotthárd Város Idősügyi Tanácsának tagja, valamint a PKKE elnökségében egyesületi tag tevékenykedik. 

Adószáma:

18894219-1-18

Képviselőjének neve:

Schreiner Vilmosné

Képviselőjének elérhetősége (telefon/e-mail):

9970 Szentgotthárd, Mártírok u. 1.; +3694/380-137 +3630/2227727; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fő tevékenységi köre címszavakban:

A tagság szellemi tőkéjének hasznosítása
Esélyegyenlőség biztosítása a hátrányos helyzetű tanulóknak
Aktív részvétel és együttműködés a város, a megye civil szervezeteivel