SZENTGOTTHÁRD KULTURÁLIS ÉLETE ONLINE

Sestak Klara mézesei Szentgotthárdon

 

„A mézeskalácsosság a legszellemesebb mesterség… Nem a MERCUR patrónussága alatt áll, hanem ÁMORÉ alatt...Nem is mesterember a mézeskalácsos,hanem poéta. Hangulatot ébreszt, mosolyt fakaszt az ajkakon, elpirulásra készteti az arcokat a süteményeivel...”

Az emberek már évezredekkel ezelőtt is szívesen formálták jelképek alakjára a különböző tésztaféléket, elsősorban mézes süteményeket azzal a céllal, hogy a jelképesen ábrázolt gondolat ezen az úton is terjedjen. Európában a 16. századtól kezdve egyre gyakrabban formálták a mézes süteményt bemélyítve, faragott faformák segítségével. A legszebb művészi faragott faformák a 16-18 században készültek Dél-Németországban, Ausztriában, Németalföldön, Svájcban. Nagy formafaragó művészetére mindkét terület hatott. A középkorban kolostorokban készítették a mézeskalácsot egyházi célokra, és hagyományok alapján továbbra is megmaradt a vallási tárgyú ábrázolások szokása. A mézeskalácssütést később céhekbe szervezkedett iparos mesterek űzték, majd egyre több lett a világú tárgyú ábrázolás.

Sestak Klara csodálatos mézeseit csodálhatják meg a Szentgotthárdi Színház aulájában november 16-ig. Klara 1998-ban férje halála után, sokat volt egyedül. Az adventi időszak közeledtével kedvet kapott a szürke téli időben egy kis mézeskalács sütéshez. A Kiskegyedben talált hozzá tippeket, hogy hogyan is kell a mázat kikeverni, hogyan is fogjon hozzá. Először csak puszedliket, kisebb mintával, majd egyre nagyobbakat kizárólag fehér mázzal kezdett el alkotni.

Fia hívta fel a figyelmét egy Cserszegtomajon induló mézeskalács készítő tanfolyamra. El is ment oda, de akkor úgy gondolta, hogy borzasztóan le van  maradva az őt körülvevő profik munkája láttán. Itt megtanulta, hogy milyen eszközzel érdemes, hogy kell kikeverni a mázat.
Aztán egyre többet kutatott az interneten, megismerkedett más országok mézeskalácsosaival. Kapcsolatban van csehekkel, californiai, spanyol és orosz mesterekkel.
Rengeteget kézimunkázott innen is a szeretet, a kalocsai és más népi motívumok iránt.

Kérdezték már tőle, hogy mi a titok: Klara szerint, annyi, hogy szeretni kell és rengeteget gyakorolni.

Ezt is mutatja az, hogy Klaranál 3 kg tészta mindig van gyúrva és nincs olyan nap, hogy ne alkotna. Rengeteget ad neki, hiszen örömet, alkotáskedvet, szeretetet ad neki, s ezáltal másoknak is.

A mézeskalács minden alkalomra megfelelő ajándék. Ballagásra, születés és névnapra,érettségi találkozókra, esküvőre.

De hogy mennyi formája van és mennyi gyönyörű dolog születhet belőle azt kérem, hogy tekintsék meg a saját szemükkel.