SZENTGOTTHÁRD KULTURÁLIS ÉLETE ONLINE

Túraajánlatok

Az alábbi szervezett túraajánlatokkal szeretnénk megkönnyíteni az ide látogatók számára Szentgotthárd és térségének minél szélesebb körű megismerését. Így, amellett, hogy a szervezés terhét levesszük a válláról, élvezetes szakvezetés keretein belül ismerkedhet meg a térség természeti és kulturális értékeivel.

Természetesen az útvonalak önállóan is bejárhatók.

 

Szentgotthárd, a Barokk Út kapuja

Szentgotthárd film levetítése
Rövid ismertető film bemutatása Szentgotthárdról és környékéről.

Rövid ismertető, bemutató a városról, történelméről
A filmben elhangzottak összefoglalása, egyéb információkkal való kiegészítése Szentgotthárdról.

PRONAS előadása a Rábáról, jó idő esetén séta a folyóhoz - gáthoz
A Pro Natura St. Gotthard Civil Összefogása Egyesület (PRONAS) tagjai aktívan fellépnek Szentgotthárd és kistérsége környezeti problémáinak megoldásáért. Fontos feladatuknak tartják, hogy a fiatalok, idősebbek hozzájussanak azokhoz az információkhoz, amelyek elősegítik a környezettudatos gondolkodás, magatartás kialakulását. E célból rendszeresen szerveznek előadásokat, akciókat, fórumokat.

Séta a városban
Katolikus barokk templom kolostorral és a Pável Ágoston Múzeum megtekintése

 

https://www.google.hu/maps/place/Szentgotth%C3%A1rdi+Ciszterci+Ap%C3%A1ts%C3%A1g/@46.9545941,16.2743787,3a,75y,87.23h,89.87t/data=%213m8%211e1%213m6%211slerfatHuwHoAAAQ1tz4Beg%212e0%213e2%216s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DlerfatHuwHoAAAQ1tz4Beg%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dsearch.TACTILE.gps%26thumb%3D2%26w%3D86%26h%3D86%26yaw%3D94.730644%26pitch%3D0%217i8000%218i4000%214m5%213m4%211s0x476ede2d199e6ced:0xbb7269a81bb77415%218m2%213d46.954613%214d16.2749359%216m1%211e1?hl=hu

 

Felmerülő költségek:

Pável Ágoston Múzeum:
         Felnőtt: 600 Ft/fő
         Diák/Nyugdíjas: 300 Ft/fő

PRONAS előadása:
         Egyeztetés alapján

 

Falusi randevú

Nemesmedves: Orosz T34-es tank, harangláb, Vándor-forrás megtekintése
A település, illetve közvetlen környéke volt az a hely, ahol a II. világháború végén a német csapatok elhagyták hazánkat. A "felszabadulás" emlékére 1985-ben történelmi emlékhelyet alakítottak ki. Mementóként egy szovjet T34-es harckocsit állítottak talapzatra. A tank mellett a megyék által felajálott kopjafákat láthatjuk, amelyeket a velemi faragó tábor művészei készítettek. Néhány méterrel odébb kisparkot alakítottak ki esőbeállóval és tűzrakó hellyel. Szélén állítottak fel egy hasított alumínium harangot, amely a békét jelképezi.
A harangláb műemlék. A népi építészet jegyeit viseli. A XIX. században épülhetett. A közelmúltban lett felújítva.
A fő út melletti, régóta működő forrást 1997. november 2-án, Szent Imre Vándorút avatásának emlékére, Vándor-forrás névre keresztelték. Az emléktáblát Nemesmedves Önkormányzata és a Hegyek Vándorai Turista Egyesület állította.

Rábagyarmat: Tájház, Rábel kápolna, Szent László forrás megtekintése
Részletes leírás a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt

Csörötnek: Kirándulás a Rába-völgye gyümölcsúton
Részletes leírás a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt

Apátistvánfalva: Határőr Emlékhely bemutatása
Részletes leírás a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt

Kétvölgy: Túra a Réti orchideák tanösvény állomásainak bejárásával
A tanösvény az Őrségi Nemzeti Park területén található. Kétvölgy település népi építészeti emlékeit, turisztikai és természeti értékeit mutatja be. A tanösvény hurok alakú, a Kétvölgy Permise településrészén lévő tűzoltószertár épülete mellett megépített pihenőhelytől indul és Ritkaháza településrészen keresztül haladva itt is ér véget. Az útvonal nagyrészt meglévő, kiépített szilárd burkolatú úton halad.
A tanösvény hossza: 6 km.

Felsőszölnök: Hármashatárkő
Kétvölgyről gyalogtúra Felsőszölnökig
A Hármashatár három ország (Magyarország, Ausztria, Szlovénia), ezen belül három település (Felsőszölnök, Magasfok - Martinje és Rábaszentmárton - Sankt Martin an der Raab) találkozásánál fekszik. A határkövet a trianoni döntés után, 1922-ben állították fel, közvetlenül a három szomszédos ország találkozásánál. A két világháború között a felsőszölnöki, alsószölnöki, szakonyfalui, apátistvánfalvai és rábatótfalui iskolások minden év május utolsó vasárnapján a hármashatárkőnél emlékeztek meg az I. világháborúban elesett hősökre. Itt előbb elénekelték a magyar himnuszt, majd egy tanító a világháborúról és a trianoni békediktátumról beszélt. A gyerekek ígéretet tettek az emlékmű egész évben tartó gondozására, majd hazafias versek és énekek előadása után uzsonnával zárult a nap.
A határkő napjainkban kedvelt kirándulási célpont.

 

Felmerülő költségek:

Szakvezetés:
        Felnőtt: 750 Ft/fő (15 fő felett)
        Diák/Nyugdíjas: 500 Ft/fő (15 fő felett)

15 fő alatt a szakvezetési díj egyöntetűen: 10 000 Ft + ÁFA

 

Határon innen és túl

Mogersdorf: a szentgotthárdi csata emlékhelyének megtekintése, a csatával kapcsolatos emlékek bemutatása
1664. augusztus 1-jén Mogersdorf határában zajlott a szentgotthárdi csata Montecuccoli és Küprili nagyvezér között, amelyben mintegy 2-6 000 keresztény és 22-30 000 török katona esett el.
1775-ben barokk stílusban Szent József tiszteletére szentelt plébániatemplom mennyezetének diadalívén a csata jelenete látható. A képet 1912-ben festette Josef Rösch.
A falutól 3 km-re lévő Schlösselbergen 12. századi cisztercita templom és kolostor állt. A szentgotthárdi csata 300. évfordulóján ezen a helyen egy 15 m magas szürke kőkeresztet és emlékkápolnát emeltek.
A falu nyugati szélén álló úgynevezett Fehér Keresztet 1840-ben állította az ütközet emlékére Kuzmits Dániel szentgotthárdi perjel. A kőkereszt az egykori csatatéren, közvetlenül az országút mellett áll, talapzatán magyar, német, francia és latin nyelvű szöveg olvasható. Magyar feliratán a következő szöveg: "Itt nyugvók porai ama győzt'len hösi fiaknak, Kik eme környéket vérökkel megnemesitették. A hit, fejedelem, s honért harcolván az durva törökkel. Az hont jármától megszabaditták. 1664."

Mühlgraben: kalandozás a Meseerdőben
A Meseerdő 15 állomásán jeleneteket láthatunk többek között a Piroska és a farkasból, a Holle anyóból, az Ali baba és a negyven rablóból, a Jancsi és Juliskából, a Brémai muzsikusokból. A 15 mesejelenet mellett a meseerdőben találunk még játszóteret, tűzrakó helyet, állatsimogatót. A gyerekek lovagolhatnak is. A nagyobbakat az indián élményerdő várja. Büfé biztosított.

Gerersdorf: Szabadtéri Múzeum megtekintése
A múzeumban a látogatók megismerkedhetnek Pannonia 18-19. századi múltjával. Az épületek között találhatunk asztalos műhelyt, méhész házat, kovácsműhelyt, harangtornyot.

Heiligenbrunn: a Szentkút forrás meglátogatása
A forrás 1198 óta ismert, mellette az 1926-ban épített Szent Ulrik kápolna áll. A forrás vizét Batthyány-Strattmann László is használta különféle szembetegségek kezelésére.

Güssing: Várlátogatás
Németújvár (Güssing) Burgenland tartomány déli részének gazdasági és kulturális központja. A középkori alapokra épült vár ősi épülete hatalmas bástyáival és tornyaival büszkén emelkedik a táj fölé, már messziről mutatja az utat a Güssingbe látogatóknak. A várban látogatható a vármúzeum, amelynek legértékesebb gyűjteménye a Batthyány család családi képtára, illetve a múzeumban állították ki a várkápolna orgonáját, amely szakértők szerint a 17. században készült, így Közép-Európa legrégibb orgonájának tartják. A Güssing központjában álló Ferences templomot és rendházat Batthyány Ádám építtette 1648-ban. A templomból lépcső vezet a Batthyány család sírboltjába. A lejárat mellett külön helyiségben találjuk Batthyány Ádámnak, a templom építtetőjének koporsóját, és itt, a családi sírboltban nyugszik a „szegények orvosa”, Boldog Batthyány-Strattmann László.

Heiligenkreuz: Apátság megtekintése
Az apátság ciszterci kolostor Alsó-Ausztriában, amely 1133-as alapítása óta megszakítás nélkül működik. Ezzel a második legrégebbi folyamatosan működő ciszterci kolostor a világon, a szintén ausztriai reini apátság után.
Az apátság a világörökség várományosa.

 

Felmerülő költségek:

Mühlgraben:

        Gyerek, Felnőtt: 6 EUR/fő
        Iskolás csoportok: 4,50 EUR/fő
        Szezonkártya: 25 EUR/fő

Mogersdorf:
         Belépő sehol sincs, a múzeumban becsületkassza van.
         Hátrány: a múzeumban csak német nyelvű tájékoztató anyag található.

Gerersdorf:
         Felnőtt: 5,50 EUR/fő
         Diák/Fogyatékkal élő: 3 EUR/fő
         Nyugdíjas: 4,50 EUR/fő
         Csoport (20 fő felett): 4 EUR
         Csoport (20 fő felett vezetéssel): 5 EUR
         Iskolai csoportok vezetéssel: 2 EUR/fő
                    magyar vezetés díja: 25 EUR/csoport (a belépődíjon felül)
         Családi jegy: 12 EUR
         Vezetés kis csoportok részére: 1,5 EUR/fő

Güssing:
                                                egyéni                    csoportos (10 főtől)

          Felnőtt:                          6  EUR/fő            5, 50 EUR/fő
          Nyugdíjas:                     5  EUR/fő            4,50 EUR/fő
          Gyerek (6-14 év):           4 EUR/fő            3,50 EUR/fő
          Család:                      13,00 EUR
          Vezetés:                     1,50 EUR/fő
          Felvonó:                    2,00 EUR/fő/út            

Heiligenkreuz:
          Felnőtt: 7,50 EUR/fő
          Gyerek, tanuló: 3,80 EUR (10 fő felett 1 fő ingyenes)
          Felnőtt csoport: 6,50 EUR/fő
          Nyugdíjas: 6,50 EUR/fő
          Családi: 13,60 EUR
    Magyar szakvezetésre van lehetőség.

 

Kalandozások az Őrségben

Előadás az Őrségi Nemzeti Parkról
Az előadás során az érdeklődők megismerkedhetnek az Őrségi Nemzeti Park természeti és kulturális értékeivel. Helyszín: Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont - Őriszentpéter (az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában)

Árpád-kori templom, téglaégető megtekintése
Részletes leírás a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt.

Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes bemutatása - Szalafő
Részeltes leírás a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt

Ebéd (csoportok esetén)
A Bognár Étterem által készített tájjellegű ételekből lehet választani.

Lovas kocsikázás
Útvonal a rendelkezésre álló időtől és a költségektől függ.

Jakosa porta: Tökmagolajütés eszközeinek megtekintése, kóstoló
Porta részletes leírása a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt található.

 

Felmerülő költségek:

Előadás a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontban: 4 800 Ft

Őrségi Népi Műemlékegyüttes:
           Felnőtt: 650 Ft/fő
           Diák/Nyugdíjas: 450 Ft/fő
           Felnőtt csoport (15 fő felett): 550 Ft/fő
           Diák/Nyugdíjas csoport (15 fő felett): 400 Ft/fő
           Család (2 felnőtt, min. 2 gyerek): 1 400 Ft/család

Lovas kocsikázás:
           Létszámtól függően meghatározható: átlagosan 1 200 FT/fő összeggel lehet számolni.
           Pontos ár létszámtól, igényektől függően.

Jakosa porta:
           Mindenkinek: 200 Ft/fő

Szakvezetés:
        Felnőtt: 850 Ft/fő (15 fő felett)
        Diák/Nyugdíjas: 600 Ft/fő (15 fő felett)

15 fő alatt a szakvezetési díj egyöntetűen: 10 000 Ft + ÁFA

 

Kirándulás a fazekasok földjén:

Előadás az Őrségi Nemzeti Parkról
Az előadás során az érdeklődők megismerkedhetnek az Őrségi Nemzeti Park természeti és kulturális értékeivel. Helyszín: Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont - Őriszentpéter (az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság központjában)

A magyarszombatfai Fazekas Múzeum és a Vadászati Kiállítás megtekintése
A múzeumokról részletek a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt.

A veleméri Szentháromság templom (Árpád-kori) bemutatása
Részletes leírás a Múzeumok, Bemutatóhely menüpont alatt.

Kézműves foglalkozás egy fazekasnál
Előzetes egyeztetést igényel

 

Felmerülő költségek:

Előadás a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontban: 4 800 Ft

Fazekas Múzeum: 300 Ft

Árpád-kori templom (Velemér):
           Felnőtt: 300 Ft/fő
           Diák/Nyugdíjas: 150 Ft/fő

Kézműves foglalkozás:
           Egyeztetés szükséges

Szakvezetés:
        Felnőtt: 750 Ft/fő (15 fő felett)
        Diák/Nyugdíjas: 500 Ft/fő (15 fő felett)

15 fő alatt a szakvezetési díj egyöntetűen: 10 000 Ft + ÁFA

 

Kiegészítő programoknak ajánljuk:

Jakosa porta - Tökmagolajütés eszközeinek megtekintése, kóstoló: 300 Ft/fő

Ferencz porta - Biogazdálkodás, állattenyésztés, tejtermékek előállításának megtekintése, kóstoló:
A Ferencz porta Szalafőn, az Őrség szívében helyezkedik el. A gazda, Zaicz Tibor és felesége, Krisztina 1989-ben költöztek ide Budapestről. Céljuk az volt, hgoy a nagyvárosi élet helyett vidéki, természetes környezetben alapítsanak családot. Hagyományos állattartást folytatnak. Az első kecskét 1995-ben vették. Az állatállományban többek között található: szarvasmarha tehén, kecske, vietnámi csüngő hasú sertés, baromfi és nyúl. A gazdaság ökogazdálkodást folytat, az itt megtermelt hús, tojás és tejtermékek bio minőségűek. Lehetőség van kecske és tehéntejből házilag készült tejtermékek kóstolójára (sajtok, tejföl, túró, vaj stb.). A portán megtekinthetőek a háziállatok és tartási körülményeik. Megfigyelhető az állatok körül végzett mindennapos munka: etetés, fejés, legeltetés, illetve a különleges események: elletés, körmölés, fedeztetés. Az éppen aktuális idénymunkák: szénabehordás, kazalrakás, trágyázás, stb. Vállalkozó kedv esetén az éppen folyó munkába az érdeklődők be is kapcsolódhatnak. Az állatok istállója és karámjai úgy vannak kialakítva, hogy a látogatók számára megtekinthetők legyenek. Természetesen az állatok számára az idegenek jelenléte, esetleges hangoskodása zavarólag hat, de az évek óta tartó érdeklődés hatására bizonyos fokig hozzászoktak már a látogatókhoz. A kisebb állatok (kutyák, macskák, kecskék, bocik) igen szelídek, hiszen a család gyerekei rendszeresen játszanak, foglalkoznak velük.

Pankasz: a Harangláb és a Helytörténeti Gyűjtemény megtekintése
Részletes leírás a Múzeumok, Bemutatóhelyek menüpont alatt.