SZENTGOTTHÁRD KULTURÁLIS ÉLETE ONLINE

Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület

 

A nyugdíjas pedagógusok 1994-ben alakították meg klubjukat, hogy aktív pályájuk lezárását követően se szakadjanak el egymástól. Az idő múlásával egyre inkább éreztek annak szükségességét, hogy kibővítsék tagságukat, ezért 2003-ban Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik néven kérték bírósági bejegyzésüket. 2009-ben ünnepelték fennállásuk 15. évfordulóját.

A társaság havonta egy alkalommal tartja gyűléseit.
Aktív részesei a város nagyrendezvényeinek.
A Szentgotthárdi Történelmi Napok során a kiállítás felügyeletén túl gyerekek számára játszóházi kézműves foglalkozásokat tartanak.
Programjaik során nem feledkeznek meg az évjelentős évfordulóiról.
Ismereteik bővítése céljából szervezik mozilátogatásaikat és kirándulásaikat. Így jutottak el több alkalommal Budapestre, ahol megtekintették a Munkácsy, a Van Gogh kiállításokat, a Nemzeti Színházat, a Művészetek Palotáját, valamint színházi előadásokat tekintettek meg.
Patronálásukkal évente szerveznek kirándulást az eltérő tantervű tanulók számára. A gyerekek segítségükkel eljutottak a Kőszegre, Jákra, Szombathelyre, az Őrségbe, a velemi Gesztenyeünnepre, a szombathelyi Kalandvárba.
Legújabb vállalásuk a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat felkérésére a hátrányos helyzetű gyerekek önkéntes korrepetálása
Saját környezetükből kilépve Répceszemere, Lendva és Körmend nyugdíjas pedagógusaival is felvették a kapcsolatot.
Több alkalommal részt vettek a szombathelyi Szépkorúak Fesztiválján.
A Városi Televízió adásai közül két műsor fűződik nevükhöz, a hetente jelentkező Mesepalota, valamint a havi nyugdíjas magazin.
A város kulturális palettáját színesítik azzal, hogy számos csoport tagjaként vagy vezetőjeként is dolgoznak: Rábafüzesi Asszonykórus, Békefi Antal Népdalkör, Városi Vegyeskar.
Saját színjátszókörük és a Szivárvány kórusuk számos alkalommal szórakozatták már a város és a kistérség közönségét.
2011. május 13-15. között Hévizen megrendezett Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud döntőjében az egyesület és a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület közös Szivárvány kórusa bronzminősítést szerzett. A Kukori Kotkoda színjátszó csoport Aranytojás jelenetét pedig ezüstminősítéssel jutalmazta a szakmai zsűri, mellyel egyben elnyerték a szervezők által felajánlott, Hévízen eltölthető 3 napos wellness hétvégi pihenést.
Gyalogtúrák szervezésével és a fonyódligeti Szépkorúak Országos Sportfesztiválján való részvételük bizonyítja, hogy számukra nem csak a lélek fontos, hanem a test is.