SZENTGOTTHÁRD KULTURÁLIS ÉLETE ONLINE
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Salsa Malverde kiállításmegnyitó

Salsa Malverde című kiállítás megnyitójára várjuk az érdeklődőket 2017. július 30-án 17 órára a Templom Galériába.

 

Stano Cerny szlovák mexikói és Daniela Jauregui mexikói művészpáros kiállítása.

A világ különböző konyháin különböző zöld szósszal találkozhatunk, de két egymástól markánsan elkülöníthető “iskola” létezik: az európai és az amerikai. Ez utóbbi főleg a mexikói receptekre épül, ami fűszeresebb és számos helyi étel mellé fogyasztják.
Közelebbről nézve a mexikói társadalmat, egyre nagyobb népszerűségnek és szeretetnek örvend Malverde alakja, akit Jézusként tisztelnek, egyfajta Robin Hood figuraként szeretik.
Voltaképpen ő lett a drogdílerek és a maffia védőszentje. Egy egységesítő kultúra nőtt Malverde alakja köré, ami vegyíti a mélyen katolikus hiedelemvilágot a babonákkal.

Így ő is része lett a populáris vallásos életnek, mint Mexikóban oly sok más karakter, mint például a Szent Halál, aki kettősségének, ellentmondásosságának köszönhetően jelentős szimbólummá vált ebben a kultúrában.
Malverde mára a Jó és Rossz, Igaz és Hamis, Valóság és Álom, angyali és démoni szimbolikus referenciája lett, tükrözi a valóságot mindkét kontinensen, melyek ugyan el vannak választva, mégis egyazon anyagból vannak teremtve
.
Jelen kiállítás a mexikói és európai kultúrában megfigyelhető ironikus helyzetekre fókuszál, mely helyzeteket, élettapasztalatokat a két, különböző kulturális háttérrel rendelkező művész képeiken és szellemiségükben vegyítik, egységesítik.

Stano Cerny és Daniela Jauregui műveikkel bemutatják saját kulturális tapasztalatcseréjüket és egy nagy, fűszeres “szószt”, mixet készítenek a néző számára.

A két művész által kiállított “Salsa Malverde” igyekszik ízelítőt adni mindkét kultúra sajátosságaiból.

Képek