SZENTGOTTHÁRD KULTURÁLIS ÉLETE ONLINE

Költészet Napja

2012. április 19.

A Candide című regény – amely a középiskola I. évfolyamának kötelező olvasmánya is – színre vitelének okát az a felismerés jelenti, mely szerint a mű tartalma meggyőző színházi üzenettel és aktualitással bír, története tökéletes párhuzamba állítható a XXI. századi fiatalok léthelyzetével: az országhatárok fellazultak, az utazás, a világ megismerése sokak számára elérhető közelségbe került. Ugyanakkor a világ magára is hagyta az embert, ahol csupán felelősségtudata és akaratereje folytán lelheti meg identitását. Candide a folyamatos kérdezés állapotában kutatja önmagát. Ki vagyok én? Naivul hisz mestere tanításában: "ezen a világon minden a legjobban van". Ez a kijelentés cáfolódik meg minden fejezetben.

 

A Forrás Színház interpretációja fiatal művészektől fiataloknak szól, s a játszók interaktív gondolkodásra hívják nézőiket.

 

A színpadi adaptáció célja a szórakoztató, de ugyanakkor intenzív színházi élmény mellett olyan pozitív emberi értékek sejtetése, mint az egyéni döntés meghozatalának fontossága és felelőssége, és nem utolsó sorban az identitás szüntelen keresése.